ActiveSE ...
Érvek a reggeli edzés mellett
2020.
ápr. 20.

Érvek a reggeli edzés mellett

Ahogy azt az Instagram oldalunkon láthattátok, a mostani mini sorozatunk témája a reggeli edzés népszerűsítése. 
Ennek a fő oka, hogy a mostani helyzetben sokan otthonról dolgozunk, illetve, mint sajnos mi is a legtöbb edzőterem zárva tart.
Az emberek napirendje is változott. A legtöbben úgy tudják a legjobban beosztani az idejüket az otthon töltött időszak alatt, ha az edzést ami eddig lehet a nap végére maradt, a nap elejére, reggelre helyezik. 

Hoztunk is pár érvet nektek a jó időbeosztás mellett, reméljük hasznos lesz számotokra, és tudunk segíteni ezzel nektek!

1. Az egész nap folyamán növeli az aktivitást 
Sokan közülünk el se tudják képzelni a reggelt egy csésze kávé nélkül, és csak utána érzik, hogy felkészültek az egész napos kötelességeikre. A kutatások eredményei azt mutatták ki, hogy 10 perc séta a lépcsőkön több energiával tölt fel, mint egy csésze kávé. 
(Nyugalom, ezzel nem szeretnénk azt mondani, hogy abba kéne hagynod a kávézást, hanem azt, hogy a koffeinbevitel összekötése fizikai aktivitással még jobban feltölthet energiával.)
A reggeli edzés ugyanis a legjobb módszerek közé tartozik az energia megőrzésére az egész nap folyamán.



A tested és az elméd ennek köszönhetően jobban megbirkózik majd a mindennapos feladatokkal. Edzés közben ugyanis a tüdő és a szív oxigénnel és tápanyagokkal van ellátva, ami növeli a szervezet ellenállóképességét és teljesítményét. Az energia növelése ezért csökkenti a fáradtságot és megszabadulhatsz a kimerültség érzésétől.

2. Növeli a jókedvet

Tudományosan bizonyított, hogy az edzés javít a hangulaton és jótékony hatással van a depresszió és szorongás ellen. A testben az edzés után endorfinok szabadulnak fel, ami csökkenti a stresszt és a fájdalmat. 
Az “endorfin” szót két kifejezésből rakták össze - endogén, ami azt jelenti, hogy a szervezeten belül, és morfin. Az endorfinok hasonló hatással vannak a testünkre, mint az opioidok elnevezésű kategóriába tartozó drogok. Az orvostudományban is használják az opioidokat, mert eufória érzését keltik és csökkentik a fájdalmat. 
Az endorfinokat a szervezet az edzés idejétől függetlenül kibocsájtja. A reggeli edzés hatására viszont boldogabban érkezhetsz a munkahelyedre és napközben jó hangulatod lesz. Ha este edzel és utána aludni mész, akkor az endorfin hatását kevésbé élvezheted, mint a reggeli edzés után.

3. Ellenőrzés alatt tartja a vérnyomást és a vércukorszintet

A magas vérnyomás egy nagyon elterjedt kardiovaszkuláris megbetegedés. A magas vérnyomás a felnőtt lakosság 20 - 50 %-át érinti a fejlett országokban. A magas vérnyomástól szenvedők csak nagyon kis százaléka tartja ellenőrzése alatt ezt a megbetegedést. Közép-Európa országaiban a betegek mindössze 20 - 25 %-a képes kezeléssel kordában tartani a vérnyomását.

Egy 2014-es tanulmány az edzés hatását vizsgálta a vérnyomásra. A résztvevőket három csoportba osztották, miközben minden csoport más időben edzett - 7:00-kor, 13:00-kor vagy 19:00-kor. A kutatás jelentős mértékben jobb eredményeket mutatott abban a csoportban, amely tagjai 7:00-kor edzettek. 

A vérnyomás mellett a reggeli edzés az optimális vércukorszint megőrzésére is jótékony hatással van. Napközben változik a vércukorszintünk, amelyet az ételek fogyasztása és az életstílus okoz. Evés után a cukor szintje nő a vérben, míg a nem elegendő tápanyag esetén csökken. A megfelelő vércukorszint mindenki számára fontos, mert az alacsony és a magas vércukorszint is veszélyes az egészségre. A délelőtti edzés azonban segíthet optimális szinten tartani a vércukrot.

Egy 2015-ös tanulmány a reggeli és esti edzés összehasonlítására irányult, valamint azok hatására az 1-es típusú cukorbetegségben szenvedő emberek esetében a hipoglikémia veszélyére. Az eredmények azt bizonyították, hogy alacsonyabb az alacsony vércukorszint veszélye, ha reggeli edzésről van szó. 

https://www.instagram.com/p/B_MiB1onJ6y/

Sorozat folytatása hamarosan! ;) 

 

Összesen: 1